Loading
Bucuresti, Sector 1, Str. Strabuna 11 +40729.954.954 office@medicaepv.ro

Covid-19 – Ce trebuie sa stim si cum sa ne protejam?

Covid-19 – Ce trebuie sa stim si cum sa ne protejam?

Ce este coronavirusul?

Coronavirusurile fac parte dintr-o familie numeroasa de virusi, gasiti atat la animale cat si la oameni. Acest virus infecteaza omul, cauzand diverse boli, de la raceala comuna la boli respiratorii severe, precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) si Sindromul Respirator Acut Sever (SARS).

Descriere Coronavirus (SARS-COV-2)

“Noul” coronavirus (CoV) este o noua tulpina de coronavirus care nu a fost identificata anterior la om. Acest nou tip de coronavirus, numit COVID-19, nu a fost detectat anterior inainte ca focarul sa fie raportat in Wuhan, China, in Decembrie 2019.

10 REGULI DE URMAT:

 • Spala-te des pe maini
 • Evitati contactul cu oamenii care sufera de infectii respiratorii acute
 • Nu va atingeti ochii, nasul gura, daca nu aveti mainile igienzizate
 • Acoperiti-va nasul si gura cand stranutati sau tusiti
 • Nu luati medicamente antivirale sau antibiotice fara prescriptia medicului
 • Curatati suprafetele cu dezinfectanti pe baza de clor sau alcool
 • Folositi masca de protectie numai daca suspectati ca sunteti racit sau sunteti in apropierea oamenilor bolnavi
 • Pachetele si produsele fabricate/primite din China nu sunt periculoare
 • Animalele de comanie nu raspandesc acest nou tip de virus
 • Apelati 112 dava aveti febra sau tuse si ati calatorit in tari cu cazuyri confirmate de persoane infectate cu coronavirus. Specificati acest lucru dispecerului.

Este noul tip de virus identic cu SARS?

Nu. COVID-19 provine din aceeasi familie de virusi ca SARS, dar nu este acelasi virus.

Cat de periculos este SARS-COV-2?

Ca si in cazul altor boli respiratorii, infectia cu COVID-19 poate provoca simtome usoare, inclusiv scurgeri nazale, dureri in gat, tuse si febra. Se poate manifesta mai sever in cazul unor persoane si poate duce la pneumonie sau dificultati de respiratie. Persoanele in varsta, cei cu afectiuni medicale (diabet, inima) sunt mai vulnerabile.

Pot lua virusul de la nimalul meu de companie?

Nu. In prezent nu exista dovezi care sa confirme faptul ca animalele de companie pot transmite acest virus oamenilor.

Se poate transmite COVID-19 de la om la om?

DA. COVID-19 provoaca boli respiratorii si poate fi transmis de la o persoana la alta, de obicei dupa un contact strans cu o persoana infectata.

Cine poate contracta acest tip de virus?

Persoanele care traiesc sau calatoresc intr-o zona in care circula virusul COVID-19 pot prezenta risc de infectie. Asistentii medicali care ingrijesc persoane bolnave prezinta risc mai mare si trebuie sa se protejeze apeland la proceduri adecvate de prevenire si control al infectiilor.

Cum folosim masca de protectie?

 1. Inainte de a pune o masca, spalati-va pe maine cu sapun si apa sau flositi gel anibavterian pe baza de alcool
 2. Acoperiti-va gura si nasul cu masca si asigurati-va ca nu exista blocaje intre fata si masca
 3. Evitati sa atingeti masca pe timpul folosirii. Daca faceti acest lucru, spalati-va mainile inainte cu apa si sapun sau gel antibacterian pe baza de alcool
 4. Inlocuiti masca cu una noua daca aceasta se umezeste si nu reutilizati mastile de unica folosinta
 5. Pentru a scoate masca – NU atingeti partea din fata a mastii, o puteti da jos din spate. Aruncati imediat masca in cosul de gunoi si palati-va pe maini cu apa si sapun sau cu gel antibacterian pe baza de acool.

Cum se raspandeste virusul?

Noul CoV este un virus respirator care se raspandeste in primul rand prin contactul cu o persoana infectata prin inhalarea unor particule provenite din tuse, stranut, picaturi de saliva, secretii nazale. Este importanta exersarea unei igiene respiratorii bune. De exemplu, cand stranutati sau tusiti, apropiati gura de partea inferioara a cotului sau folisiti servetele pe care aruncati-le imediat la cosul de gunoi. Spalati-va cat mai des pe maini si folositi geluri antibacteriene pe baza de alcool.

Cat rezista virusul pe suprafetele exterioare?

Nu se stie exact cat poate rezista virusul pe suprafetele exterioare, desi informatiile preliminare sugereaza ca COVID-19 poate supravietui cateva ore sau chiar mai mult. Dezinfectantii pe baza de clor, alcool, pot ucide virusul.

Cat este perioada de incubatie a virusului?

Perioada de incubatie este perioada dintre momentul infectarii si debutul simptomelor clinice ale bolii. Estimarile curente ale perioadei de incubatie variaza intre 1-12.5 zile, cu estimari mediane de 5-6 zile. Aceste estimari vor fi perfectionate pe masura ce vor fi disponibile mai multe date.

Cel mai important este sa va informati numai din surse acreditate, NU de pe platformele sociale (Facebook, Twitter, etc.) sau persoane care nu au pregatire medicala.
Directia pentru Sanatate Publica va pune la dispozitie TelVerde 0800.800.358 – Linie dedicata pentru informarea cu privire la COVID-19

Echipa Medica Endoprovision va ureaza o primavara sanatoasa!

Acest articol se va edita in functie de informatiile noi aparute pe parcursul crizei.
Sursa pentru acest articol:
http://www.dspb.ro/
http://www.dspb.ro/informatiipublice/documente/Recomandari%20pentru%20populatie/00%20-%20Informa%C8%9Bii%20utile%20%C3%AEn%20contextul%20prevenirii%20%C3%AEmboln%C4%83virilor%20cu%20noul%20coronavirus%20COVID%20-%2019.pdf

Citeste mai mult pe: https://medicaepv.ro/blog/

Programeaza-te la: https://medicaepv.ro/programare/

Share this :